Библиотеката представя: Смелите герои

Университетски дневник бр.18 (2016)

Имало едно време двама приключенци – котарак и мишок. Котаракът се казвал Максимус, а мишокът – Спиди. Котаракът бил пухкав и оранжев и имал две различни очи – синьо и зелено. Той имал любима червена риза, която носел по­стоянно. Мишокът бил необикновен – черно-бял и с цвета си се отличавал от останалите мишоци. Той бил ловец с пушка и много обичал своята мравка-жребец.

Един ден злият Крал на плъховете отвлякъл приятелите им. Максимус и Спиди решили, че ще открият дружките си и ще ги спасят, колкото и далеч да са. И така те поели към своето при­ключение. Пътят бил дълъг и труден, но те не се отказали. Внезапно в гората срещнали Царя на котките, който бил на разходка със своя магьосник. Максимус и Спиди им разказали къде отиват. Щом разбрали какво се е случило, Царят на котките не се поколебал да помогне на нашите приятели. Четиримата продължили безстрашно по пътя към двореца на Краля на плъховете. Не щеш ли срещнали един тигър. Той бил толкова голям, че Максимус се покатерил на най-близкото дърво, щом го видял. Но Спиди стрелял към небето със своята пушка, тигърът се изплашил и избягал навътре в гората. След дълго вървене Максимус, Спиди, магьосникът и Царят на котките стигнали до двореца. Той бил голям и страшен. На входа имало стражари – горила и крокодил. Но нашите приятели не се изплашили. Отишли при тях и ги омагьосали със сладостта си. Когато влезли в двореца, там ги чакал Кралят на плъховете. Той бил много учуден как героите ни са успели да преминат през крокодила и горилата. Магьосникът решил да хипнотизира Краля, а през това време Максимус и Спиди да се промъкнат и да освободят своите приятели. Така и станало. Благодарение на своята бърза мравка, Спиди успял да се шмугне в джоба на Кра­ля на плъховете и да вземе ключовете за клетките. Максимус му помогнал да ги отключи и така всички били щастливи.

Когато Кралят на плъховете излязъл от хипнозата, нашите приятели му припомнили, че всички трябва да сме добри, да се обичаме и да не враждуваме помежду си. Кралят се почувствал гузен от постъпката си и обещал никога повече да не бъде лош.

Вашият коментар