Статии

Гърция – Монохром

Университетски дневник бр.21 (2017)

преп. Христина Янисова

Пътуващите семинари са неразделна част от университетския живот в НБУ. Толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме за даденост. Но не е така – без енергията на организаторите и студентите, включващи се в тях, тези пътувания нямаше да се случват или щяха да се преродят в най-обикновени екскурзии. Вече повече от 20 години те продължават да живеят своя семинарен живот и да оставят следи след себе си. Следи, които с удоволствие публикуваме.

На 25 юли тази година беше открита фотоизложбата „Гърция – Монохром/Μονόχρωμα“. В коридорното пространство на втория етаж на първи корпус на НБУ бяха представени 30 фотографии. Авторите на кадрите, Пламена Георгиева и Николай Иванов, са студенти в БП „Фотография“ на НБУ. Това, което ни обединява вече повече от две години, е гръцкият език. Пламена е с втора специалност „Неоелинистика“, а Ники изучава гръцки език в ООК по чужд език. Това е тяхната втора авторска изложба, която показва кадри от пътуващия семинар до Пелопонес, който програма „Неоелинистика“ организира ежегодно за своите студенти с гръцки език. Тези пътувания се оказват изключително важни с това, че студентите не само научават повече за гръцката история и култура, а се превръщат и в добри познавачи на съвременна Гърция. Такива типични черти от съвременния гръцки бит са уловени и във фотографиите, които представят в своята изложба Пламена и Ники.

Фотоизложбата е реализирана с финансовата подкрепа на ФБО. Пътуващите семинари се осъществяват с подкрепата на Министерството на културата на Република Гърция и Министерството на просветата и културата на Република Кипър.

Гърция е едно преживяване. Всяко едно посещение ме убеждава в това. Реших кадрите да са в монохром (черно-бели), за да се опитам да предам една различна гледна точка. Исках да покажа, че дори и след като отнемем символичния син цвят, тя не губи нито част от идентичността и характера си. Исках да покажа, че Гърция е много повече от цвят, флаг или език. Тя е емоция. Тя е преживяване.

Николай Иванов
БП „Фотография“

Снимам, когато искам да живея в кадъра. Събирам моменти живот. Гърция е кадър, който не искам да напускам, затова е и по стените.
Пламена Георгиева
БП „Фотография“, Майнър – втора
специалност „Неоелинистика“

Вашият коментар