Нобеловата награда за мир

Университетски дневник бр.18 (2016)

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир, съобщи Норвежкият нобелов комитет, който присъжда престижното отли­чие.

Сантос е награден заради непоколебимите му усилия за прекратяване на 50-годишната гражданска война в Колумбия, обяви Норвежкият нобелов комитет.

Колумбийският лидер изигра водеща роля за сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили /ФАРК/. Договорът сложи край на войната между колумбийските власти и бунтовниците.

Церемонията по подписването на докумен­та се състоя на 26 септември в колумбийския град Картахена. Подписи под него поставиха Сантос и лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойното прозвище Тимолеон Химе­нес или Тимошенко. На 2 октомври колумбийците трябваше да гласуват на референдум дали приемат или отхвърлят мирното споразумение. На общонародното допитване договорът беше отхвърлен с много малка разлика.

Президентът Сантос започна преговорите, приключили с мирното споразумение между колумбийското правителство и ФАРК и не­престанно се стремеше да придвижи напред мирния процес, се казва в аргументацията на Нобеловия комитет по повод присъждането на наградата на Сантос. Фактът, че мнозинството от гласоподавателите каза “не” на договора, не означава, че мирният процес е мъртъв, подчертава Нобеловият комитет.

Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добавя комитетът. В комюникето не се споменава името на Лондоньо, партньор на Сантос в преговорите за мир, водени в Хавана пет години, отбеляз- ват Ройтерс и Асошиейтед прес. Гражданската война в Колумбия беше една от най-дългите в съвременната история. В нея загинаха между 220 000 и 260 000 души. 6,5 милиона души бяха разселени. Безследно изчезнаха 45 000 души.

Хуан Мануел Сантос е на 65 години. Той произхожда от семейство от висшето общество на Богота и влиза в политиката през 1991 г., припомня Франс прес. Преди това работи като журналист и като такъв печели наградата на краля на Испания за материалите си за сандинистката революция в Никарагуа. Сантос винаги е твърдял, че не очаква награда за усилията си за постигане на мир в Колумбия. Присъждането на Нобеловата награда за мир обаче му осигурява значима лична подкрепа, за да продължи усилията си.

Сантос се възхищава на Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт и Нелсън Мандела. Обича киното и чете много. Винаги е казвал, че силата му идва от семейството. Женен е от 1988 г. и има три деца.

Нобеловата награда за мир се състои от златен медал, диплома и чек за 8 милиона шведски крони /930 000 долара/. Церемонията по връчването й ще е на 10 декември в Осло.

Тази година номинирани за Нобеловата на­града бяха рекордните 376 физически лица и организации.

По материали на БТА

Вашият коментар