Студентски труд в библиотеката

Университетски дневник бр.19 (2017)

Казвам се Ян Евтимов и съм първа година студент в НБУ. Уча в магистърска програма с кодово име „MSNWEB01“ с надеждата да се науча да създавам качествено уеб съдържание. Много хора ме питат за сравнение, тъй като съм завършил бакалавър в Софийския университет, и им казвам, че това, с което НБУ ме впечатли и привлече, бе отличната база, с която разполага. Тя рефлектира пряко и върху библиотеката, която едва ли има аналог у нас.

Честно казано, не знаех много за нея, докато не получих имейл с покана да кандидатствам за студентски труд. Направих го и бях одобрен за работа в библиотеката. Бързо разбрах как да боравя с огромния ѝ ресурс (както аналогов, така и дигитален). Работата е динамична, а най-големите ползи са възможността за добиване на много нови познания, гъвкаво работно време, което всеки определя сам, познанства с различни интересни хора и не на последно място – заплащането в размер на една семестриална такса. Така че съветвам хората, които имат интерес към подобна практика, и особено по-новите студенти да се пробват, защото няма да съжаляват.

Аз съм Илиана Димитрова и уча в бакалавърска програма „Антропология“. За „Студентски труд и стаж“ разбрах отдавна от колега, но най-сетне се реших да кандидатствам, за което не съжалявам. Исках да работя в библиотеката, защото години преди да започна да уча в НБУ, я посетих и останах силно впечатлена от базата, която предлага, и библиотекарите, които винаги са готови да помогнат. Всеки ден е интересно. Върша разнообразни неща – редя книги, помагам на студенти, работя с различни бази данни, сканирам документи за ползване от незрящи, но най-много ми харесва работата в читалня. Там запазвам книги и помагам на библиотекарите в обработката на нови вестници и списания.

Харесва ми да използвам дигиталната библиотека. Впечатлява ме целият процес, който е нужен, за да бъде дигитализирана една книга. Базата данни е много полезна, тъй като има книги, които са често търсени от много потребители, а дигиталната библиотека позволява ползване от неограничен брой хора. Тя е и удобна, защото може да се ползва извън библиотеката. Чета дигитализираните книги, защото мога да ги отворя от телефона навсякъде. Библиотеката винаги ще остане за мен любимо място в университета.

Името ми е Александър Тотев, студент съм първа година „Политически науки“. Видях обява за студентски труд и стаж на едно от информационните табла в университета. Причината да избера тази възможност от една страна е финансова, от друга – съвместима е с учебния график, имам желание да се самоусъвършенствам и да придобия повече опит. Трябва да изработя 300 часа, а заплащането покрива близо половината от семестриалната такса. Работя най-често в отдел „Комплектуване и каталогизация“. Задачите ми са свързани с поставяне на етикети и датници в книгите, подвързване на издания, проверка на наличността им в каталога. Подреждам книги или списания според сигнатурите им и така помагам на останалите колеги-студенти. Харесвам също и факта, че работното време е съобразено с графика ми и така имам възможността сам да реша кога да си изработя часовете. Отзивчив съм, гъвкав и рационален. Старая се максимално да уплътнявам времето си, когато съм на работа. Имам дребни забележки, но доброто преобладава. Би могло по-добре да се организира въвеждащото обучение за студентите, работещи по програмата, и по-бързо да се подписват договорите. Препоръчвам на останалите колеги да се възползват от „Студентски труд и стаж“.

Казвам се Елеонора-Петра Гацева и съм студентка първи курс в програма „Биология“. Имам удоволствието да работя по програма „Студентски труд и стаж“ в библиотеката на университета. Дейността ми е свързана предимно с подреждане на книги и ориентиране на читателите в богатото и разнообразно съдържание в библиотечните колекции. Те се обновяват и осъвременяват непрекъснато. Впечатлена съм от богатството на електронни ресурси. Всички бази данни са публикувани на страницата на библиотеката. В тях читателите могат да открият пълен текст на книги, статии и други видове документи. Те предоставят възможност за търсене, проследяване и анализ на научна информация. Обединеното търсене в бази данни дава възможност на потребителите за едновременно търсене на информация в електронните ресурси, до които библиотеката предлага достъп. То намалява времето за намиране на статии, доклади, части или цели книги, изображения, аудио- и видеозаписи. Благодарение на базите данни имам възможност да помогна на читателите да намерят необходимата им информация, когато не е налична на книжен носител. Мисля, че този вид работа е полезна за всеки един млад човек.

Името ми е Марин Попов, студент съм в магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама“, първа година, първи семестър. Съчетавам академичното си обучение с работата си в библиотеката по програмата за студентски труд и стаж. Кандидатствах преди всичко заради любовта си към четенето. Като дете обичах да прекарвам дълги часове в библиотеката на читалището, където се „телепортирах“ в различни времеви измерения, светове и географски ширини. Най-вероятно, още по онова време, „тайничко“ съм се опитвал да разбера много повече за света на книгите и за хората, които работят/пишат, за възможностите, които предлага познанието, и най-вече за вълшебните приключения, до които води то – в моето въображение, разбира се.

Сега, години по-късно, това стана абсолютно реална възможност. Тук работя заедно с екип от професионалисти, които ни разказаха за работата си, за историята на библиотеката, ресурсите и услугите, с които разполага, и т.н. Едно от интересните неща, които се случват в библиотеката, е ваканционна работилница за ученици „Играя и зная“. Това са безплатни обучения и занимания през ваканциите, които се водят от нас – студентите. Аз имах възможността да предложа и организирам една от работилниците – „Игра с думи, мимики и жестове“. Предназначена е за ученици от 1 до 5 клас и през декември, по време на коледната ваканция, бе посетена от деца на Центъра за неформално образование „Чародея“. Идеята е чрез игра да развиваме умения за боравене с думи и различните им значения по креативен начин на импровизирана сцена. Упражнявахме работа по двойки и в малки екипи, а също и използването на невербалната комуникация.

Изпитвам огромно задоволство от свършената от мен работа до този момент. Тук се запознах с нови приятели и имам възможността да общувам с много интересни хора всеки път, когато съм на работа. Непрекъснато научавам нещо ново от колегите си, от нашите гости и от нашите книги!

Вашият коментар