Статии

1967

Университетски дневник бр.20 (2017)

На всеки един от нас се е случвало да попадне в странния оазис на фатализма и окултното. И по-добре така, отколкото животът ни да мине черно-бял, изсечен в ръбати форми с прави линии. Университетът е като живота (той е животът, но това е патетична фраза и не ѝ е мястото тук) – опитва да направи едно, понякога се получава съвсем друго. Но когато теглим чертата и опитаме да обобщим, оставаме доволни и продължаваме напред.  Другият път е за самоубийците.
Този брой се роди и оформи около идеята на колегата ни Методи Методиев, който с група истински ентусиасти на 1 юни организира концерт в театралната зала на НБУ – „1967 – 50 години по-късно “. Концертът  беше посветен както на юбилея на знаковия албум на Бийтълс „Сержант Пепър и клубът на самотните сърца“, така и на другата музика от тази важна година.
Признавам, че се заиграхме с идеята да намерим и други години, които завършват със „7-ца“ и имат юбилеи. Сигурен съм, че сме изпуснали много, важни по един или друг начин. Насочихме вниманието си в рамките на новото време въпреки изкушението да публикуваме интервю с оцелял византийски войник след битката при Ахелой.
И въпреки че в броя могат да се открият  елементи от Кабала, Питагорейството и нумерологията, той най-вече е свързан с университетското като  палитра на занието. Надяваме се, че дори да сте вече знаещи по всички представени теми,  ще откриете нещо, което да ви донесе удовлетворение.
От името на авторите и колегията ви пожелавам приятно четене!

Христо Чукурлиев

Вашият коментар