Статии

Should I stay or should I go?

Университетски дневник бр.21 (2017)

Програма „Еразъм“ и „Еразъм +“

Александра Велева

Доскоро Александра беше част от  екипа на НБУ и можехме да я видим как снове между Галерията на НБУ УниАрт и разни офиси и кабинети. Вярна на принципите си, тя не спира да търси и да пътува. С помощта на програмата „Еразъм“ можете да направите първата стъпка и да започнете да пътувате, за да учите. Веднъж тръгнали, няма да се спрете да търсите по-доброто.

Александра Велева е дипломиран магистър по „Изкуството на стъкло и керамика в архитектурата“, а понастоящем е докторант втори семестър в програма „Изкуствознание и визуални изследвания в НБУ “. От 2009 г. Александра Велева участва със свои произведения в изложби и фестивали на стъклото в България и Чехия. Владее английски, руски, чешки и немски езици.

След първата година на обучение в Нов български университет може да кандидатствате и да получите възможността да сте част от програма „Еразъм“. Обменът е крачка, която е препоръчително повечето студенти да осъществят. Защо? Причините са много. Често самата аз съм си задавала въпроса: „Каква е системата на преподаване в други университети? Какво интересува студентите там? Какви курсове имат? Какви проекти успяват да реализират и извън университета?…“. Сигурна съм, че въпросите могат да са още по-разнообразни и многоаспектни, но в действителност няма да получат отговор, ако не отидем, не видим и не пробваме, ако не го изживеем – единият начин е програма „Еразъм“.

За условията на кандидатстване и необходимата документация винаги съм казвала и препоръчвала сайта на Нов български университет, дори и на студенти от други висши учебни заведения. Информацията е налична и подробна, а ако все пак възникнат въпроси, отговорите са:
•  Еразъм офисът – За контакт: Илияна Илиева, корпус 2 – офис 707.
• Координаторите по департаменти – може да намерите списъци и контакти на сайта на НБУ в „Студентска мобилност“. Всеки департамент има отговорно лице за програма „Еразъм“, което може да ви информира относно договорите, които са сключени с приемащите университети, да отговори на въпросите ви и да ви насочи към студенти, които са били на обмен в университета, който ви интересува.
• ESN биха могли да съдействат – За контакт: ESN България – http://esnbg.org/ и Международната страница на ESN https://esn.org/. Всяка държава и град имат официални страници и групи в социалните мрежи, потърсете тези, които ви интересуват. ESN е международна студентска организация, която спомага Еразъм студентите от различни държави да се свързват помежду си и да се подпомагат при възникнали проблеми, въпроси или да прекарват времето заедно, докато са на обмен. Препоръчвам ви да се свържете с ESN NBU и ESN на приемащата ви институция. Ако университетът, в който отивате няма ESN, както беше в моя случай, може да се свържете с друг университет в града и те ще ви назначат ментор. Менторът е фигура, която помага да се интегрирате, като ви съдейства за документация, квартира и т. н. Полезното в случая е, ако сте в държава, в която официалният език не е английският, е че менторът помага за езиковата бариера между вас и някои преподаватели, които не говорят езиците, които вие знаете. Да бъдеш ментор на Еразъм студенти в България е също интересно изживяване. Била съм ментор на осем студенти през годините, като с една от студентките споделяхме квартира, с други се посещаваме редовно или се чуваме, с някои от тях известно време работихме по общи проекти. Познанствата, натрупани чрез програма „Еразъм“, имат един особен чар, а именно притежават усещането за „международно“, но в съвременното му разбиране, а именно безгранично и свободно. Приятелствата, създадени по време на обмен, са едни от най-силните, защото сте споделяли много моменти и хубави, и лоши заедно и имате спомени, а желанието да имате още повече общи мигове ви провокира да пътувате и да се виждате години след приключване на обмена.

Когато взимаме решения, често се случва да премерваме плюсовете и минусите. Програма „Еразъм“ може да Ви бъде много полезна, дори и с някои от отрицателните изживявания, които бихте могли да имате. От финансова гледна точка грандът (стипендията) е достатъчен за покриване на най-необходимото, но в зависимост от държавата, в която правите обмен. Има държави, в които ще се наложи да осигурите допълнителни средства, най-добре проучете и си запазете квартира предварително, за да можете да направите изчисления. От гледна точка на образованието вероятно ще има в програмата ви предмети, които или ще са различни като методика на работа от досегашните ви в НБУ, или ще са напълно нови за вас и ще се наложи да влезете в крачка бързо. Въпреки новосъздалите се ситуации този опит ще спомогне да развиетемного нови умения, а пропуските, които откриете, да бъдат запълнени. Напълно възможно е и обратното – отношението и методиката до момента в университета да е по-подходяща за вас, тогава, като се върнете след обмен, ще оценявате още повече тези курсове или преподаватели. Например когато бях на „Еразъм“ в Полша ми отне дълго време до момента, в който професорите да искат да съм част от някое ателие по живопис. В повечето случаи казваха, че нямат място за Еразъм студенти и не разрешаваха да работя. Преподавателите идваха на работа веднъж седмично заедно с асистентите, през останалото време работата беше без да ни съветват или наблюдават. Лекциите бяха по цял ден от понеделник до петък, като имаше дни, в които продължаваха до 21 часа. Тоест индивидуален график в приемащата институция, в която аз бях, нямаше. Студентите бяха на лекции по цял ден, което не им даваше възможност да са стажанти или да натрупат опит и да работят по специалността, преди да завършат. Чрез общуването на различни езици постепенно то става нормално и за хора, които преди обмен не са имали възможност да използват уменията си и в диалог. Те се отпускат и започват да говорят свободно. Освен това, ако правите „Еразъм“ в държава, чийто език не сте учили преди това, вие също научавате основни думи и изрази на местния език. В програмата на студентите по „Еразъм“ има курсове по език, които са предназначени за чужденците.

След завършването си или по време на дипломантския ви семестър може да осъществите обмен по програма „Еразъм +“, който се отличава от Еразъм с факта, че не е с цел образование, а работа. Ако желаете след завършването си да работите във фирма по специалността ви и да доразвиете практическите си умения, то „Еразъм +“ е програмата, по която трябва да заминете. Условията са почти същите, отпуска се гранд (стипендия), според държавата е достатъчен или не, а с фирмата се договаряте дали ще предоставят допълнително заплащане или не. Някои фирми държат стажантите да са само със стипендията от програмата и да не са финансово обвързани, други отпускат заплата на „Еразъм +“ стажанта. Ако заминавате по тази програма, ви препоръчвам да се насочите към по-малка фирма. Големите фирми са по-привлекателни с името и дейността си, но често поради наличието на много работа няма да могат да ви обърнат индивидуално внимание. Моят обмен беше в голям цех за стъкло в Чехия. Получих възможност да

премина през всички производствени процеси: приемане на поръчки, работа с клиенти, оформление на шоурум, дизайн и проектиране, разпределение на задачи по звена, топла обработка на стъклото, студена обработка, опаковане и подготовка за транспортиране. Този опит помага за изграждането на системност на работа и взаимовръзки на процесите, но в голямата фирма рядко ще има някой, който да ви обучава, следи и съветва, вие ще сте двигателят. Същото важи и за „Еразъм“ програмата, ако вие желаете да научите, да напреднете, да се развиете, то ще се случи, но ако не го направите, времето ви от гледна точка на професионалното ви развитие ще е загубено. В моя случай беше от изключителна полза, че преди осъществяването на „Еразъм +“ в Чехия бях стажувала в стъкларско предприятие и в България и можех да направя паралел между производствата и структурите на работа и организация. Практиката „Еразъм +“ е възможно да ви бъде полезна, ако правите задълбочено проучване по някоя тема или можете да реализирате проект в материал в приемащата институция. Изготвянето на дипломна работа по време на обмен с цел практика ще ви даде възможност да търсите източници както във фирмата, в която ви е заетостта, така и на други места. Тази опция ще способства за едно по-широко и задълбочено търсене за дипломния ви проект.

Познанствата, които ще натрупате по време на практиката, ще са професионални и ще ви дадат възможност за бъдещи проекти и контакти. Не са рядкост и случаите, в които стажантите получават предложение да останат и да работят за фирмата, ако получите такова, преценете дали наистина това е желанието ви или предпочитате да се върнете и да интегрирате новите идеи и знания в България.

Завръщането след обмен по програма „Еразъм“ и „Еразъм +“

За този момент рядко се говори и споменава в сайтове, форуми и разговори, но според мен завръщането след обмен е специална част от програмата „Еразъм“ и „Еразъм +“. Ще бъдете заредени с много идеи, енергия и вдъхновение. Чувството е, че преоткривате своята държава с един нов поглед. За професионалното израстване обмените са от голяма полза поради причината, че ви дават опит в международните среди. След програма „Еразъм“ стартирах множество проекти с колегите в университета, започнах да се занимавам любителски с народни танци, бях ментор на Еразъм студенти. След програма „Еразъм +“ започнах да наблягам на натрупването на повече професионален опит и да експериментирам и търся себе си в тази посока.

Направете го – DO IT

Преди време на една колежка, пълна с идеи в скицника, написах на всяка страница: „Направи го! DO IT!“ Иначе е просто идея, а идеята, която не е реализирана и не е изживяна, е загубена.

В днешни дни притежаваме свободата да избираме и да бъдем информирани. Решаващ е само въпросът – да остана или да тръгна. Използвайте възможността и заминете по програма „Еразъм“ и „Еразъм +“ поне веднъж, ако ви хареса, може да заминете пак и като магистри.
Успех!

 

Вашият коментар