Статии

От Витоша до Алпите по Еразъм+

Университетски дневник бр.22 (2018)

доц. д-р Мария Стамболиева

Една от радостите на академичния живот, наред с общуването с интелигентни млади хора, са служебните воаяжи. Ако пък угризенията за изместените часове се оправдават и с ясни намерения, да не говорим за дела, в ползу роду – и на първо място, в полза на въпросните студенти, удоволствието от едно пътуване е двойно. За такова хармонично сливане на насладите за сетивата, душата и ума неочаквани възможности предлагат мобилностите по „Еразъм+“.

Дестинацията ми този път е една любима част на Франция – департаментът От Савоа високо в Алпите. Събитието, на което съм поканена, е Седмица на международното сътрудничество, организирана от Савойския университет „Мон Блан“ (USMB). А желанието ми е да осигуря допълнителни възможности за мобилност на студентите ни в новата, но вече най-успешна филологическа програма на НБУ – „Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд език)“, повечето от които вече две години изучават френски като втори чужд език.

Във факултета на Екс Седмицата

С бързия влак от Париж до Лион са около два часа; междувременно обаче колеги от Екс-ан-Прованс са ме поканили за лекция, та с малко тъга подминавам лионската гара Part-Dieu: там ще спра едва утре вечер. Продължавам на юг към Авиньон, откъдето с друг влак, а после с рейс, привечер ще бъда в Екс. След близо пет часа път каква радост да зърна първо любимия на Сезан връх Сент Виктоар, а след това и посрещачи! В Париж вече са облекли топлите палта, но Лазурният бряг е на 30 километра оттук и времето си е за плаж. Кратка разходка до квартирата под платаните на Курс Мирабо, оставям куфара, пуловера и якето – и тръгваме на обиколка из града. А този град, макар и неголям, има какво да покаже: църкви, музеи, катедрала, романтични улички и старини. Снимам се пред фонтана на крал Рене, чийто баща – Луи Втори, граф на Анжу и Прованс, през 1409 г. основава Университета в Екс. Университетът обаче остава за утре: след три часа обикаляне най-после сядаме да вкусим от прославената провансалска кухня – не къде да е, а в “Les 2 Garçons”, любимо заведение на Пикасо и Сезан, на Зола и на Камю.

Пред фонтана на крал Рене Университетът в Екс

Факултетът за изкуства, филология и езици се помещава в центъра „Шуман“. Там в момента се строи, прашно е и шумно, доста неуютно. Но посрещането ми е топло, залата е пълна, а колегите разпитват за създадената в НБУ платформа за е-обучение по чужд език и за новата ни бакалавърска програма. Във Франция такива програми – Langues étrangères appliquées (LEA) – се предлагат от 43 университета. Интересът към тях е много голям, затова в някои университети са създадени LEA департаменти, в други има вече и LEA факултети. Презентирам модулите на платформата и обсъждаме възможностите за сътрудничество на програмите: мобилност по „Еразъм“, двойно дипломиране, изследователски проекти… Тръгвам си от Екс с усмивка.

За Лион плановете ми са скромни: да се порадвам на престоя. В този вълшебен град съм живяла няколко години, имам си любими хора и места. С университета „Жан Мулен“ договорът ни е сключен, затова си уговарям среща в друг университет – „Люмиер“. И ето изненада: колегата там се оказва почитател на родината и нашенските красоти – с две думи: български зет! Разговорът ни върви добре. Тяхната програма LEA е с различен профил, но могат да помогнат с лектори по право, икономика и управление за курсовете ни на френски. След тази среща ми остава много малко време преди влака за „Мон Блан“; посвещавам го изцяло на невероятния им Parc de la Tête d’Or.

От Лион до Анси, столица на От Савоа, са към 150 километра, а пейзажът е толкова красив, че се моля пътуването да не свършва. Все пак, след по-малко от два часа път пристигаме в Перлата на френските Алпи. С надвисналите над кристално чистите води на езерото снежни върхове, с каналите си и реката Тиу, която прекосява средновековния му център, градът с право е наричан Венеция на Алпите.

Разположен на по час-два път от Женева, Торино, Гренобъл и Лион, Савойският университет „Мон Блан“ е голям академичен център с впечатляваща международна дейност. Колегите с гордост говорят за първото място, което от години заемат във Франция по мобилност на възпитаниците си и по прием на чуждестранни лектори, студенти, гости. По време на Седмицата ни над триста млади хора от всички континенти дойдоха за едногодишна мобилност по „Еразъм+“. И как само ги посрещнаха! Срещи с кмета, ректора, вечеря, дискотека и савойски танци.

Изглед от върха на Европа Мон Блан - на една ръка разстояние

Университетът разполага с три отделни кампуса: Анси, Бурже-дю-Лак и Жакоб-Белкомбет. Именно в последния, който се намира в Шамбери, е филологическият факултет. Две от трите бакалавърски, а и две магистърски филологически програми, са от тип LEA. Шамбери предлага на студентите си модерна и удобна база, квалифициран лекторски екип, ред възможности за финансова подкрепа. А и преподаването им е на английски! Мотото на Шамбери “Study in English, improve your French!” е разумно, мило и гостоприемно.

Шамбери Шамбери

Да посетиш От Савоа, без да се поглезиш с круиз по езерото на Анси и без да си видял Мон Блан, би било като да отидеш в Рим и да не видиш Папата, че и по-разочароващо. Любезните ни домакини ни зарадваха и с двете. Времето се случи слънчево и ясно, разходката по езерото беше сбъднат сън, а за Мон Блан се опаковахме с пуловери и шапки… и почти го покорихме, с малко помощ от телеферика. Наистина незабравима Седмица!

Посетете сайта на USMB, няма да останете разочаровани. Ето част от информацията там:
“Tous les étudiants, et les étudiants de tous les âges, ainsi que tous nos amis de l’étranger qui viennent en visite à l’Université Savoie Mont Blanc pour étudier, enseigner ou effectuer un temps de leurs recherches sont les bienvenus.”
За да обобщя: от 2018/2019 г. студентите в БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ на НБУ ще могат с мобилности „Еразъм+“ да се полюбуват на красотите, които ви описах тук: на път е договорът с От Савоа, договорът с Екс вече е подписан.
На добър час!

Вашият коментар