Студентите на НБУ

За другата страна на програма “Студентски труд и стаж”

Университетски дневник бр.27 (2020)

Невена Георгиева

Невена Георгиева е студент в БП „Когнитивна наука и психология“.

Докато следвах в НБУ, търсех работа, която да позволява посещаване на лекциите. Намирането на такава се оказа наистина трудна задача. Тогава разбрах от колега, че в НБУ има програма „Студентски труд и стаж“, по която може да се работи почасово в университета и да се ходи на лекциите без проблем. Колегата вече работеше, беше много доволна и аз веднага кандидатствах! Подадох заявление за работа в Библиотеката, тъй като приемат най-голям брой студенти и реших, че ще имам най-добър шанс… Приеха ме.

Самата работа никак не бе трудна. Основните задължения бяха да се помага на другите студенти да намират книгите, които търсят, и да се подреждат вече върнатите. Бяхме десетина колеги от различни програми, но често се засичахме и много бързо се сприятелихме.

Най-страхотното изживяване за мен по време на програмата бе провеждането на работилниците за деца „Играя и зная“. Когато ми предложиха да участвам с работилница по избрана от мен тема за деца на възраст от 5 до 12 години, бях много притеснена и първоначално отказах. Другите студенти направиха по няколко работилници и всички бяха въодушевени,  и споделяха, че много са се забавлявали и било страхотно преживяване, затова реших и аз да опитам.

За тема избрах строежа на Земята и нейната геологична история – просто защото колекционирам фосили и кристали, а децата харесват динозаврите. Занесох част от колекцията си и веднага щом извадих кристалите и фосилите, спечелих децата, че даже и учителката, която ги доведе!

Работилница за деца „Играя и зная“

Урокът ми съдържаше кратки филмчета за строежа на Земята и нейната история. В  презентация показах различните периоди, през които е минал животът на Земята, и снимки на кристали и вкаменелости на праисторически животни и растения. Децата очакваха с нетърпение последните минути от работилницата, в които имаха възможност да рисуват по темата.

Презентация за строежа на Земята

Рисуване на динозаври

Обща снимка на участниците в работилницата

На първата работилница имаше почти 30 деца и много се притеснявах! Няма да забравя как, докато им пусках първото филмче, ръцете ми трепереха толкова силно, че едва удържаха таблета. Децата бяха много послушни и всичко им бе интересно. Накрая получих безкрайно много прегръдки и рисунки за подарък. Още пазя две, нарисувани от момиченце, което ме попита специално кой е най-любимият ми динозавър!

Семестърът отмина бързо, часовете в работа – още по-бързо. Най-хубавите ми спомени от следването са в Библиотеката! Най-веселите излизания – с  приятелите ми от Библиотеката! Всеки уикенд, всеки празник бяхме заедно – една прекрасна, луда, забавна, разнородна, възхитително сплотена компания приятели.

Вашият коментар