Преподавателите на НБУ

Изкуство и живот

Университетски дневник бр.26 (2019)

гл. ас. д-р Златка ангелова
Департамент „Музика“, НБУ

Бих искала да споделя с Вас една лична история, която прерасна в социална.

С Нов български университет се запознах още през 1998 г., а от 1999 г.  след издържан конкурс се присъединих към щатния преподавателски екип на департамент „Музика“ (тогава „Музикално-сценични изкуства“). Бях първият магистър-инструменталист в този департамент. През 2015 г. защитих докторска степен. Към момента съм главен асистент. През академичната 2005/2006 г. съм била директор на Магистърска програма „Музикално майсторство“, а от 2017 г. съм програмен консултант на Общообразователните курсове по изкуства, социални умения и чужд език.

Не изброявам личните си постижения в този университет с цел „хвалба“, а заради вълнението, което изпитвам от възможността да опиша кратко това, което сме извършили и дали един на друг (аз и НБУ). А и да знаете все пак коя съм.

През 2017 г., на 12 юни, за първи път прекрачих прага на УСБАЛО – Университетска специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания. Тогава се състоя първата ми среща с проф. Галина Куртева. Видях и лекарите от нейния екип. Изненадах се, че има толкова млади специалисти. Седмица по-късно, на 19 юни, за първи път се озовах в т. нар. фоайе на шарените столчета. Седнах на стол със зелен цвят. Придружител ми беше моят съпруг. Това което мен, както и него ме порази, беше тишината, надвиснала около нас. Още тогава си казахме: „Тук е необходимо нещо да се промени!“. Помечтахме си в това пространство един ден да има пиано. Нормална мечта, мисля, за двама професионални пианисти. И както се оказа, не е толкова трудно да се осъществи.

Тази година, на 4 февруари – Световен ден за борба с рака, присъствах на представянето на песента „Живот“, с автор на текста Пепа Таракчиева, музика Ефтим Чакъров, в изпълнение на Тони Димитрова и Стефан Илчев, в Лъчецентъра на УСБАЛО. Голяма част от моите познати ме питат и се учудват как мога да се връщам в сградата на УСБАЛО и да говоря с такава любов за това място. Няма нищо чудно. Тук са хората, които сътворяват чудеса. Медицинските работници – лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари, администрация, които работят за нас, пациентите. Всички те са с нас, а не срещу нас. И, повярвайте ми, правят го с любов и вяра, че ще ни помогнат. Великолепни хора и специалисти! Използвам възможността и тук отново да им благодаря от цялото си сърце!

През месец май 2018 г. е дадено началото на кампанията „Продължаваме“. Адмирации за ръководството на болницата. Създаден е Център за пациента, в който работи психологът Ралица Стоянова, завършила със специалност „Психология“ под ръководството на гл. ас. д-р Евгения Христова, в Нов български университет. Там изцяло чрез дарения е създадена и библиотека, където пациентите могат да прекарват част от времето си, вместо да са постоянно в болничните стаи. Създадено е пространство между основната сграда и Лъчецентъра, в което са изложени картини, предварително подбрани от галериста Бистра Стойчева. Не е необходимо пациентите да се чувстват изолирани, изоставени и непотребни. Напротив!

На 22 март 2019 г., първа пролет, в Лъчецентъра на УСБАЛО, Марио Ангелов – музикален продуцент на симфонична музика към БНР, заедно с колегите си от Симфоничния оркестър на Българското национално радио Яна Михайлова, Стефания Янкова и Кристиян Калоянов, дари концерт с класическа музика на всички присъстващи пациенти и техните придружители, както и на медицинските работници. Музикантите с усмивка и топлота внесоха малко радост, светлина и спокойствие за кратко в болничната обстановка. За първи път в Лъчецентъра прозвуча класическа музика. Музикантите безвъзмездно станаха част от кампанията „Продължаваме“.

Време е да започнем да разчупваме представата за това, че идването на такова място е страшно, свързано е само с болка, страдание и нищо друго. Не! Това място е светло. Тук хората ги лекуват и за нас е чест, радост и отговорност да участваме в такъв вид промяна.

На 16 април 2019 г. за първи път студенти и преподаватели от НБУ също се включиха в кампанията „Продължаваме“ на УСБАЛО. Целта на инициативата е да подпомогне хората с онкологични заболявания и техните близки в трудния път към преодоляването на болестта. Инициатор на идеята бях аз. Студентите от Нов български университет Александра Драгова, Радина Камбурова, Иван Георгиев, Стефан Куманов от програма „Танцов театър“ в департамент „Театър“, с преподавател доц. д-р Анна Пампулова, представиха по великолепен начин премиерно танцовата миниатюра „Картини“. Десислава Киневирска и Стоян Орсов от департамент „Музика“, на които преподавам, изпълниха със спиращо дъха чувство подготвените творби. Габриела Шкодрова от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ беше зад камерата и вече е автор на 30-минутен филм, отразяващ първото ни участие в кампанията. По тъжните и измъчени лица се появиха усмивки с израз на благодарност. С гордост и вълнение мога да споделя, че за първи път студенти протегнаха ръка към пациентите, за да Продължим заедно напред. Включихме се в кампанията „Продължаваме“ безвъзмездно, защото аз съм била там и зная как съм се чувствала, когато фоайето беше обхванато от тишина.  Младите хора са бъдещето, светлината и надеждата. И сега, когато пиша тези редове, изпитвам едно такова светло чувство, че след 21 години всичко е имало смисъл, и без да се замисля, мога да кажа: „#AЗ ОБИЧАМ НБУ“!

В същия ден бе подписано рамково споразумение между Нов български университет и Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология – София. Воден от убедеността, че силата на изкуството може да подпомогне пациентите и техните близки по пътя на преодоляване на тежки заболявания, за първи път университет се присъединява и ангажира в такъв проект. Благодаря, че ръководството на НБУ в лицето на проф. д-р Пламен Бочков, д-р Георги Текев, Борислав Георгиев, доц. д-р Екатерина Тодорова и екипа на Бакалавърски факултет, гл. ас. д-р Стоян Боев и екипа на Факултета за базово образование, застана зад свой преподавател и го подкрепи в идеята му на 100 процента! Благодаря на Косьо Хаджигенчев за фотозаснемането и на Николай Илиев за транспорта! Благодаря за отзивчивостта и подкрепата от страна на ръководството на УСБАЛО, представлявано от д-р Стефан Константинов и екипа му. Иновативни, позитивни и дейни хора, които определено не се боят от разнообразието.

На 5 юни 2019 г. Ана-Мария Иванова, която учи виолончело при хоноруван преподавател Лиляна Кехайова-Хосен в департамент „Музика“, по изящен начин успя да се слее с излъчването на картините и да придаде нежно настроение по време на откриването на поредната изложба в пространството в Лъчецентъра.

От 21 юли 2019 г. във „фоайето с шарените столчета“ вече има пиано. Дарение от семейство Златка, Марио и Боряна Ангелови. Има ново място за музициране. Там сред лекуващите се, сред работещите хора с една от най-тежките, високоотговорни и хуманни професии. Там ще звучи Музика! Творците, които сътворяват изкуство, ще бъдат сред хората, които се нуждаят най-силно от него.

Утре е 2 август 2019. Илинден. Отново ще бъда в УСБАЛО за поредния контролен скенер и вече няма да ме подтиска тишината, защото съпругът ми ще свири на пиано, а може и аз да се включа за малко.

Вярвам, че предстои вълнуваща и интригуваща нова академична година. Студенти и преподаватели, предимно от Общообразователните курсове по изкуства, социални умения и чужд език, както и от департаментите по изкуства на Нов български университет, ще бъдат все по-често сред пациентите и техните близки в УСБАЛО. Ние вече показахме, че чрез силата на изкуството можем да сме достойна част от инициатива в името на Живота! Защото не се боим от разнообразието!

Любовта към Живота и Изкуството е ключът към нашето смислено съществуване. Да продължим заедно, без да се боим от разнообразието…

Вашият коментар