Пловдивският брой

Фотографска изложба “Преоткриване на наследства” от Васил Гарнизов и Людмил Христов

Университетски дневник бр.25 (2019)

Фотографска изложба “Преоткриване на наследства” от Васил Гарнизов и Людмил Христов
участва в програмата по откриване на „Пловдив – европейска столица на културата 2019”

В откриването на изложбата участваха Амелия Гешева, зам.-министър на културата, проф. д-р Пламен Бочков, ректор на НБУ, д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, София. В приветствието си към гостите доц. д-р Ангел Янков отбеляза, че изложбата е у дома си в Регионалния етнографски музей, защото се вписва в атмосферата на музея на модерното време.

 

Васил Гарнизов е доктор, доцент по антропология в Нов български университет, департамент „Антропология“, и преподава в програмите по антропология, политически науки на английски език, визуални изкуства и др. Васил Гарнизов ръководи и участва в мащабни проекти като изследване на състоянието на българското общество, осъществява наблюдение и анализ на политически ситуации у нас, проследява промените в средноазиатските държави, наблюдава процесите в Черноморския регион. Работи като експерт в сферата на кризите и конфликтите, свързани с местното развитие и идеята за местното самоуправление. Ръководител и водещ на национални и международни изследователски проекти, автор на множество статии и студии, публикувани на български и чужди езици в авторитетни научни издания, поддържа рубрика за актуални дебати в български издания, активен блогър, който отразява в слово и във фотоси значими моменти от обществения живот.

Васил Гарнизов е член на Председателския съвет на НБУ и ръководи Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, който подкрепя образователни, изследователски и творчески проекти.

Занимава се професионално с фотография, автор е на три самостоятелни изложби, две изложби в партньорство с Людмил Христов, участва в над пет общи фотографски изложби. Съвместната експозиция на Васил Гарнизов и Людмил Христов с тема „През граници“ е показвана в София, Одрин, Солун и Европейския парламент в Брюксел.

Людмил Христов е професор по кино и телевизионно операторство в Нов български университет, създател и ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, преподавател в програми по кино и телевизия, визуална антропология, реклама. Инициира създаването на първите програми „Кино“ и „Реклама“ в България, а по-късно и на програмите по анимация, графичен дизайн и фотография като привлича изтъкнати творци за преподаватели. Създава и ръководи международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ (НБУ) – форум за млади, талантливи и влюбени в киното творци.

През своята дългогодишна кариера като оператор заснема повече от 100 филма от всички видове кино – игрално, документално, научно-популярно, рекламни филми, телевизионни сериали, музикални клипове и др., на някои от които е режисьор и продуцент. Многократно негови филми са награждавани на наши и международни фестивали.

Людмил Христов има активна обществена дейност като председател на Съвета на директорите на „София филм“ ЕАД (1997–2001), председател на Управителния съвет на „Филмаутор“ (2014-2017), председател на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция по оценяване и акредитация и др. Участва в жури в редица национални и международни фестивали и програми, свързани с кино и телевизия.

През годините интересът му към фотографията нараства и създава три фотоизложби – две в съавторство с Васил Гарнизов и една самостоятелна.

Изложбата е гостувала в галерия „Сан Стефано“, София, и в Регионалния исторически музей, Русе.

Вашият коментар