Статии

Коледни и Новогодишни празници

Университетски дневник бр.18 (2016)

Отново е последният месец на годината и декември веднага ни напомня, че наближават светли празници, а това означава и повече ваканционни дни и поводи за събиране с близки и познати. Разбира се, не бива да се пропуска и атмосферата с уханието на сладкиши и уютно топло място, а в същото време навън има натрупан сняг и зимен студ.

Всичко това е прекрасно, но винаги стои и въпросът как в края на годината да благодариш на всички онези, сътворили за теб добро, помогнали в трудна ситуация или просто подкрепили те с добра дума в точния момент.

Така че време е за подаръци, особено ако и вие обичате да поднасяте приятни изненади на хората до вас и да виждате усмивките на лицата им.
Но разбирането за подаръците е различно за всеки. За едни са важни материалните, за други – емоционалните изненади, за трети – пътуванията на близки и далечни разстояния. И така как да зарадвате тези, които са ви създали приятни и незабравими събития през тази година.

Всяка епоха има свое разбиране за подаръци, особено за тази част от годината1. Няма точна дата или сведение откога е традицията за подаръците, но се предполага, че това е жест, чрез който даряващият изразява своите чувства и намерения. Възможно е това да са плодове, сладкиши, мед, ядки или монети. Те символизират пожеланията за благополучие и късмет за предстоящата година. В Древен Рим са подарявали златна монета за късмет, което се пренася и в следващите векове като традиция. Същото е и значението на монетите от благородни метали и в страните от Азия. В Средновековието, особено по време на Ренесанса в Европа, към разнообразието от възможности се добавят дрехите и други аксесоари или произведения на изкуството.

Макар за началото на новата година да има различни дати и периоди в историята, нейното посрещане е ознаменувано с провеждането на празници и пиршества, продължаващи от няколко дни до две-три седмици. В древните цивилизации тези празници са съпровождали религиозни ритуали в чест на боговете-покровители на даден регион или държава.

По българските земи също се запазва традицията да се подарява по време на празниците в чест на боговете на славяни, прабългари и тра­ки, като особено при траките това се е възприемало като специален ритуал.

Но независимо какъв е подаръкът, едно е сигурно, древните са смятали, че подарък, даден от сърце е пожелание и наричане за благоденствие. А това, направено с добри помисли, помага и на даващия, и на получаващия да разберат, че освен всекидневието има и други дни в годината за преосмисляне на направеното до момента. И най-вече за развитие в следващата година.

Така или иначе, традициите се запазват и до днес. Добре е, и то не само по празниците или в тяхното навечерие, да помислим и за тези, които няма с кого да ги споделят или нямат възможност да реализират празника, така както желаят. Тези, които правят добро, знаят, че винаги има начин да се помогне на някой в затруднение и без да е необходимо да е публично известно и да е само в навечерието на един празник. И никога не е късно да се направи добро, така че: „Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.“2

Ако имате на кого да благодарите, направете го и не чакайте празниците, за да поздравите този човек или тези хора, а съм сигурна, че тази година поне една малка добрина сте получили. Но дори и да смятате, че няма на кого, огледайте се и вижте своите близки, които приемате за да- деност, а те са винаги до вас. Дори не е необходи­мо да подарявате нещо, достатъчна е една добра дума, усмивка или целувка, за това, че сте разбрали тази добрина. Но задължително отправете пожелание, което да е наистина сърдечно и искрено и бъдете сигурни, че то ще следва и вас.

А за следващата година, помислете дали вие не можете да бъдете тези, които да давате повече топлина и доброта на останалите, за да получите своя безценен подарък от някого, който истински оценява това.

Весели празници и Щастлива и Успешна Нова година!
гл. ас. д-р Ирена Николова

1 http://www.curioushistory.com/the-origins-and-history-of-gift-giving/
2 Мат. 7: 7-8

Вашият коментар