Новини

Конкурс на НБУ за нова пиеса 2018

Университетски дневник бр.23 (2018)

Краткостта не е присъща на пиесите. Затова, ако сте пропуснали какво се случи в НБУ за втора поредна година, прочетете заедно с кратките откъси от пиесите.

В края на февруари тази година Конкурсът на НБУ за нова пиеса, учреден през 2016 г., приключи успешно второто си издание. За негова тема още миналото лято беше избрана Родината – открита провокация към пишещите драматурзи да премислят и пресъздадат невралгичната свързаност на нашето „себе си“ с непосредствената ни среда и попилия в нея по-широк свят.

По вече утвърден ред журито (в шарен преподавателски състав на НБУ: проф. д.н. Виолета Дечева – председател, проф. д-р Михаил Неделчев, проф. д-р Светла Христова, доц. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Снежина Петрова, гл. ас. д-р Георги Гочев, гл. ас. д-р Владимир Маринов) избра измежду 60 претенденти петима финалисти, които не само си оспориха голямата награда, но се включиха и в Лабораторията за писане на пиеси – втората фаза на Конкурса, където имаха шанса да работят за седмица с тазгодишния ѝ водещ Явор Гърдев. Самата награда също се оказа споделена: отличени с нея за 2018 бяха две пиеси – „Пет“ от Таня Шахова (представляваща особено преосмисляне на канона и продължение на Йовковата „Боряна“) и „Исмаил“ от Ясен Василев (интересен философско-поетичен поглед към старозаветната история за Аврам и Сара).

Много неща се казаха, видяха и направиха както по време на Лабораторията и тържествената церемония по награждаването, така и в предходните срещи и дискусии на журито, ангажирано с провеждането на Конкурса. И все пак, остава написаното и заснетото – ето защо ви предлагаме няколко снимки, четири кратки откъса от номинираните пиеси и едно благодарствено писмо като живо свидетелство за тази успешна и щастлива инициатива на НБУ.

 

 

Вашият коментар