Статии

Лятна музикална академия 2016 г.

Университетски дневник бр.18 (2016)

В периода 5-16 септември в Нов български университет се проведе поредното издание на Лятна музикална академия. Четирима известни музиканти в областта на джаз музиката бяха водещи майсторските класове. Световно- известният изпълнител, виртуозен пианист и преподавател Милчо Левиев представи на участниците тънкостите на джаз импровизацията в рамките на своя Майсторски клас наречен „R&BB“ (Rythm & Bulgarian Blues). Вики Алмазиду беше водещ на майсторски клас по поп и джаз пеене – “The Art of Singing” Тази година по лична покана на Милчо Левиев, с подкрепата на Нов български университет и Посолството на САЩ в България, специален гост музикант в Лятна музикална академия беше Били Кобъм. Участието на легендарния перкусионист е продължение на сътрудничеството между Кобъм и проф. Левиев. През 1974 г. и 1975 г. Милчо Левиев работи с групата на Били Кобъм като клавирист, композитор и аранжор, осъществяват заедно турнета в САЩ и Европа. Майсторският клас на Били Кобъм „Playing the drum set Based upon your Personal History“ даде възможност на младите поп и джаз изпълнители да усъвършенстват своите импровизационни и интерпретаторски способности. Милчо Левиев и Били Кобъм записват три съвместни албума: „TOTAL ECLIPSE“, „SHABAZZ“ и „A FUNKY THIDE OF SINGS“. Откакто добива популярност в началото на 70-те години като един от основателите на „Махавишну оркестра“ и като барабанист/лидер на групата, чийто записи („Spectrum“) и въздействащ комплексен стил оказват силно влияние върху жанрове като джаз и джаз-фюжън, Били Кобъм продължава да се нарежда сред неуморните пионери в света на музиката. В лятна музикална академия 2016 участва и Грегори Симадопулос – преподавател поп и джаз пеене, етно-джаз, уърлд мюзик.

Избрани за участие в Академията бяха деветнадесет млади изпълнители от България и Гърция. В продължение на десет дни те работи­ха с преподавателите върху усъвършенстване на своята техническа и художествена подготов­ка в областта на джаз импровизацията.

Лятна джаз академия завърши с голям Галаконцерт на 16 септември, 2016, в 21:00 ч., Sofia Live Club. В концерта се представиха най-добрите участници от Академията, заедно със специалното участие на техните преподавателите. По традиция след концерта Милчо Левиев и Вики Алмазиду връчиха стипендии от своя дарителски фонд в Нов български универ­ситет. Стипендии за 2016 г. получиха: Никола Константинов, Стилян Пенев (България), Акриви Аркекоглу, Елефтериа Мавромати, Евита Агаици, Зоуи Монтзоу, Христина Пападопулу (Гърция).

Мартин Стоянов, мениджър „Академии и майсторски класове“
Снимка: Христо Панчугов

Вашият коментар