Новини

Майски дни на артистичния дизайн 2018

Университетски дневник бр.23 (2018)

За трета поредна година студентите от програма „Мода“ в университета представят пред софийска публика свои творчески разработки в поредица от събития, обединени под мотото „Майски дни на модата“. С помощта на своите преподаватели те демонстрират по категоричен начин усета си за красота, стил, мода и доказват обучение на високо ниво.

Идеята на проекта е да позиционира НБУ като водеща образователна институция в страната и региона в областта на дизайна. Така университетът ще стане организатор на едно от големите събития за дизайн в Югоизточна Европа.

В майските дни участват студенти, преподаватели, значими имена от българската дизайн сцена, като Красимир Капитанов – един от най-реализираните дизайнери в областта на интериора. Надграждащо в проекта от 2018 г. е участието на саунд дизайнери от Германия, като Кристиян Бройер например, или семинарите с гости преподаватели от IED – Милано, Италия, или от RUFA, като Алесандро Чиансио, който проведе творческо ателие на тема музеи. Организирани са множество творчески работилници, водени от интериорни експерти и високо квалифицирани преподаватели, като ателие за създаване на лампи с Николай Табаков или за отговорен дизайн с Весела Станоева от Дортмунд, Германия.

Създадена е възможност за лична среща с големи имена в интериорния дизайн, като например Иван Александров и неговото студио “Dada Project Studio”.

Традиционно се провеждат изложби и семинари. Ще бъде представена изложба на студенти от департамент „Дизайн“ в галерия „Юзина“ или в „ONE MONEV“, в творческите пространства на сдружение „DADA CULTURAL SOCIETY“. Очакват се самостоятелна изложба на проф. д-р Борис Сергинов в галерия „Юзина“ и други представяния в университета. Не на последно място е творческа работилница и пътуващ семинар, единствен по рода си в страната и региона – „Лед арт и дизайн – Лозенец, Корал, Амбелиц“. Резултатите ще бъдат показани в центъра на столицата, в галерия „Юзина“.

Проектът има сериозна добавена стойност в подкрепа на образованието на студентите и широк отзвук в общественото пространство.

 

Вашият коментар