Новини

Майски дни на модата

Университетски дневник бр.23 (2018)

За трета поредна година студентите от програма „Мода“ в университета представят пред софийска публика свои творчески разработки в поредица от събития, обединени под мотото „Майски дни на модата“. С помощта на своите преподаватели те демонстрират по категоричен начин усета си за красота, стил, мода и доказват обучение на високо ниво.

За трета поредна година студентите от програма „Мода“ в университета представят пред софийска публика свои творчески разработки в поредица от събития, обединени под мотото „Майски дни на модата“. С помощта на своите преподаватели те демонстрират по категоричен начин усета си за красота, стил, мода и доказват обучение на високо ниво. В дните на модата са включени много и атрактивни събития: модни ревюта, инсталации, флаш моб в ретро трамвай, изложби, уъркшоп, лекции и презентации. Младият български дизайнер Милко Бояров, победител в престижни модни конкурси и работещ в световноизвестния гигант SWATSH в Цюрих, е гост на майските дни. Дипломни ревюта на бакалаври и магистри по мода са част от “Balkan Fashion Week”. Дадено е начало и на международен конкурс за млади дизайнери “IDEMODA”, организиран от НБУ и BFW.

Събития

Дните на модата са открити на 25 април с модно ревю „Цветове и десени“. В изисканото пространство на Vogue Vision Academy на ул. „6 септември“ № 55А с любезното съдействие на стилист Митко Дамов са показани студентски модни инспирации, създадени от студентите по време на проведения в началото на април майсторски клас по мода. Под ръководството на Мила Атева, моден дизайнер и собственик на известния бранд Sassa Biorg, студентите усвояват похвати в комбинирането на цветове и десени и създават колекция, съчетана с последните новости в прическите и грима. Модна инсталация от тениски, обработени и изрисувани от студенти, е изградена във Vogue Vision Academy.

На 26 април студенти представят флаш моб в „Ретро трамвай“, пуснат от „Столичен електротранспорт“ ЕАД във връзка с кампания „Историята представя бъдещето“. Този ден е FASHION REVOLUTION DAY. През април 2013 г. в Дака, Бангладеш, се срутва фабрика „Рана Плаза“, в която много от големите fast fashion брандове произвеждат своите облекла. Смъртта на 1134 работници провокира силна обществена реакция срещу робските условия на труд, които производителите налагат в преследване на по-ниска цена. Модната индустрия е на трето място по замърсяване на околната среда след петролната и химическата и втора по изразходване на вода. Сред другите ѝ грехове са употребата на пестициди, нехуманно отношение към животните и обезлесяване. Пет години по-късно в проект “FASHION REVOLUTION SHIRT” няколко second hand ризи получават нов живот. Те са преработени от студенти в програма „Мода“ с цел да се фокусира внимание към истинската цена на модата и нейното въздействие на всеки етап от производството и консумацията ѝ, а също и да се покаже, че промяната е възможна. Студенти, изучаващи актьорско майсторство в НБУ, са модели на своите колеги. С много усмивки, танци и младежка енергия е изпълнен ретро трамваят – за радост на случайни пасажери и зрители в София.

„Мода и светлина“ е събитие, което обединява творческите усилия на студенти от бакалавърски програми „Мода“ и „Интериор“. Отново в пространството на Vogue Vision Academy са експонирани модни облекла с артистични лампи.

Дипломантите от магистърска програма „Стайлинг“ представят дипломните си проекти, организирани и подредени в изложба “Style Forecast”. С подкрепата на Столична община в парковото пространство пред бившия ресторант „Кристал“ младите стилисти представят кадри от съвместната си работа с някои от най-добрите български фотографи. Заснети са стилистични интерпретации и прогнози на модни тенденции, събития, социални и попкултурни течения от края на ХХ и началото на ХХI век, както и културологични контрасти и феномени.

Предстоят още много и изключително интересни събития.

Вашият коментар