Статии

Модерно & древно

Университетски дневник бр.22 (2018)

Приемаме, че епосът за Гилгамеш е най-старото литературно произведение в света (или поне което е достигнало до нас), а от цивилизацията на Древен Египет са се запазили най-импозантните археологически останки. Индивидуалните програми за обучение са нещо съвършено ново за българската университетска среда и дори за нас в НБУ, които ги прилагаме, те са плод с неясен вкус. Зашеметяващите височини на Алпите са достъпни благодарение на съвременни машини, а студентите на НБУ имат достъп до практика и стаж в модерни компании и институции като ЕЦБ и ЧЕЗ.

Милен Русков представя своя роман „Чамкория“, отново, както и във „Възвишение“, усещаме, че разлика между онова, което е било отдавна и сега, голяма разлика в структурата няма, само формата е малко променена.

Затова и на корицата виждате една батерия. Такава, каквато я ползваме днес, но и каквато са я ползвали преди 3-4 000 години (не знаем точно за какво, но ви приканвам да фантазирате). Модерното, което е древно, е навсякъде около нас – пътувайки до други страни, пътувайки в светове, които не познаваме – на музиката, на историята, на театъра. Университетът, като място и същност, е тъкмо нещо древно и модерно. Не забравяйте, че всеки един от нас носи древните гени на Адам и Ева, а в ръката си държи смартфон.

Приятно четене!

Христо Чукурлиев

Вашият коментар