Пловдивският брой

Проектът “Медея”

Университетски дневник бр.25 (2019)

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и се реализира в партньорство с Нов български университет, Сдружение „Алианс за равни права и устойчивост“, Фондация „Аракс“, Организация на евреите „Шалом“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Гьоте институт България.

Театрален спектакъл „МЕДЕЯ“ на Еврипид

28 юни 2019 г. от 21.00 ч. АНТИЧЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ

Трагедията на Еврипид „Медея“ ще бъде представена за първи път след 40 години на сцената на Античния театър в Пловдив. Представлението ще се изиграе един единствен път, така както се е случвало в Античността. Въпреки че е отличена с трето място на драматургичните състезания в Атина през 431 г. пр. Хр., тази пиеса на Еврипид остава в историята на световното изкуство като една от най-провокативни трагедии. Може ли Медея да отмъсти на неверния си съпруг Язон? Виновен ли е той? А тя?

Зрителите ще имат възможността да станат съпричастни на истинско театрално зрелище, в което участват над 40 актьори, музиканти и деца. Внучката на слънчевия бог Хелиос, Медея, отново ще провокира границите на човешката природа. Трагедията ще започне с последните слънчеви лъчи и ще се разиграе в тъмнината на лятната нощ.

Спектакълът ще бъде представен със субтитри на английски език.

ЕКИП НА ПРОЕКТА „МЕДЕЯ“

Нов превод от старогръцки език: Георги Гочев и Петя Хайнрих

Режисьор – Десислава Шпатова

Сценография и костюми – Зина Генч (Германия)

Композитор – Асен Аврамов

Художник – Цветелина Спиридонова

Психодраматист от ИПП „Хирон“ – Александра Гочева

Ръководител на проекта – доц. Снежина Петрова

Администриране на проекта: Ралица Братанова и Малинка Николова

Графичен дизайн: „Луноход студио“

Художник на лого: Дамян Дамянов

Актьори:
Снежина Петрова, Петър Дочев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Койна Русева, Ася Иванова, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин, студенти от НБУ, програма „Театър“ и деца от различни етнически общности в Пловдив

Музиканти: Стоян Караиванов (баян) и група „Вакали“

Фотограф: Павел Червенков

Проектът „Медея“ се разгръща едновременно в социална и художествена посока, изследва и представя различни аспекти на културния продукт – неговия образователен, интеграционен и художествено-творчески потенциал, и разработва иновативни възможности за включване на различни социални групи в един мащабен театрален продукт.

Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие и творческото им актуализиране днес дава възможност за легитимиране на театъра като инструмент за обединяване на гражданското общество в едно колективно преживяване.

Чуждестранното участие се реализира през немската актриса Алмут Гочев от Дойчес театър в Берлин, която е тясно свързана с българския театър през съвместната си творческа и лична биография с българския театрален режисьор Димитър Гочев.

Като съпътстваща дейност към проекта се предвижда заснемането на документален филм, който проследява двегодишния процес на подготовка и реализация на спектакъла „Медея“, обученията на деца от различните общности в Пловдив, съпътстващите събития и крайния продукт – спектакъла на сцената на Античен театър в Пловдив. Режисьор на филма е Найо Тицин – журналист, фотограф, общественик и продуцент.

Проектът се реализира в партньорство с Нов български университет, Сдружение „Алианс за равни права и устойчивост“, Фондация „Аракс“, Организация на евреите „Шалом“, ПУ „Паисий Хилендарски“, Гьоте-институт България.

Съпътстваща дейност към проекта „Медея“ – обучение на деца от различни общности

Вашият коментар