Преподавателите на НБУ

Пътуващ семинар в Египет

Университетски дневник бр.27 (2020)

Емил Бузов

Доц. д-р Емил Бузов e египтолог, изследовател и преподавател в НБУ; въпреки че интересите му в научната сфера са върху древноегипетския език, той упражнява наученото от дидактичната литература на Древен Египет, като съпровожда студентско-преподавателско-служителските групи от НБУ в Египет.

Семинарът през есента на 2018 г. бе проведен между 10 и 17 ноември и в него взеха участие рекорден брой участници – 92 души. Сред тях – голям брой бивши и настоящи студенти от програмите по египтология, преподаватели и служители на НБУ.

Големият брой участници се дължеше на уникалната програма на семинара. Този път тя стартира от най-северната част на страната – град Александрия, и с автобуси участниците преминаха през Кайро и цялата област на Среден Египет, достигайки до древната столица Тива. По пътя, дълъг близо 1000 км, бяха посетени едни от най-интересните, но за съжаление най-малко посещавани обекти от времето на Древен Египет.

В Александрия посетените обекти бяха римският театър, паркът „Ал Монтаза“, укреплението Кайтбай и възстановената Александрийска библиотека. В Кайро участниците в семинара видяха пирамидите в Гиза, Сфинкса и Египетския музей.

Следващата стъпка на семинара бе оазисът Фаюм. По пътя беше посетена една от пирамидите на царя Снофру в Медум. Програмата продължи към друга рядко посещавана пирамида, а именно тази на Аменемхет ІІІ в Хауара. Съгласно античните автори именно тук се е намирал митичният Лабиринт, постройка, по-впечатляваща от самите пирамиди. Сред посетените обекти бе и уникалната гробница на Петосирис в Туна ел-Джебел.

От Ел Миня участниците посетиха два изключително интересни, от гледна точка на историята на Древен Египет, обекта: гробниците в Бени Хасан (великолепни архитектурни образци на гробници на велможи от епохата на Средното царство) и древната столица на Египет Ахетатон, по-известна като Амарна. Градът, създаден от фараона еретик Ехнатон, който за кратко се превръща в най-свещеното място в Египет.

През следващите дни групата премина през Луксор и основните обекти: Долината на царете, Мединет Хабу, храма на Хатшепсут и Деир ел-Медина. Последната спирка на семинара бе Хургада и вълните на Червено море.

Пътуващ семинар в Египет, 2019 г.

Програмата на семинара този път бе насочена към паметниците в древната столица Тива (съвременният град Луксор). Лектори на семинара отново бяха проф. Сергей Игнатов, д.н., доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов.

Семинарът стартира от Кайро, където само за ден бяха посетени великите пирамиди в Гиза, музеят на ладията на Хеопс и Великият сфинкс. Бяха проведени много лекции на място пред всеки един от изброените обекти. Вечерта участниците отпътуваха със самолет за Луксор.

През следващите четири дни бяха посетени най-представителните паметници от времето на Новото царство на двата бряга на реката. На западния бряг, в близост до гробницата, която Българският институт по египтология към НБУ изследва от няколко години, участниците видяха Мемноновите колоси (грандиозните статуи на царя Аменхотеп ІІІ), величествения храм на Рамзес ІІІ (Мединет Хабу), Рамесеума, Долината на царете и две гробници, принадлежащи на едни от най-известните велможи на Древен Египет.

Акцентът на източния бряг беше най-забележителният храмов комплекс в Египет – Карнак. Тук участниците в семинара се насладиха на великолепната лекция на проф. Сергей Игнатов, д.н. Обиколката приключи с посещение на храма Луксор и музея на града. Благодарение на изградените през годините контакти с египетските власти групата получи разрешение да бъде проведена лекция в рамките на самия музей. В продължение на два часа доц. д-р Теодор Леков буквално преведе всеки надпис от всяка статуя в този прекрасен музей.

От Луксор с автобус участниците в семинара пресякоха Източната пустиня до Хургада, където бе последната точка от пътуването.

Вашият коментар