Статии

Райна Кабаиванска присъди стипендии от своя дарителски фонд в НБУ

Университетски дневник бр.18 (2016)

XVI Международен майсторски клас на Рай­на Кабаиванска, организиран от Нов български университет завърши с грандиозен Галаконцерт в Софийската опера и балет на 25 септември 2016 г. Галаконцертът беше в чест на 25-ата годишнина на Нов български университет и в памет на професор Богдан Богданов – създател на универ­ситета.

Райна Кабаиванска развълнува публиката със своите думи в памет на професор Богдан Богданов. Голямата оперна актриса изказа благодарността си към Нов български университет, изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев и спонсорите на майсторския клас за тяхната съпричастност към нейната кауза да открива и развива млади талантливи оперни певци.

В галаконцерта взеха участие дванадесет из- пълнители от България, Испания, Италия, Ки­тай, Сърбия, Чили и Южна Корея с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентската палка на Найден Тодоров. На финала на концер­та Райна Кабаиванска присъди стипендиите за 2016/2017 г. от своя дарителски фонд в Нов български университет. Голямата стипендия за едногодишно обучение в Академия „Веки – Тонели“ в Модена получи младият сръбски бас Страхиня Джокич. Най-младата участничка в майсторския клас – осемнадесетгодишното сопрано Алексан­дрина Михайлова (България), получи стипендията на Столична община и Фондация „Америка за България“ за подготовка в България и участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Академия Киджана, Сиена. Стипендии за обучение в Академия „Веки – Тонели“ получиха и Бейбей Ли (Китай), Даниела Нинева, Марио Арсенов (България), Йонгхюн (Давиде) Риу, (Южна Корея) и Марили Санторо (Италия). Стипендиите на мла- дите оперни певци бяха осигурени от Фонд „Рай­на Кабаиванска“ в НБУ с подкрепата на Столична община, Фондация „Америка за България“ и „Фантастико”

От името на Настоятелството и Академичния съвет на НБУ, Ректорът проф. д-р Пламен Бочков връчи на Райна Кабаиванска Почетния знак на Нов български университет по случай 25-годишнината от неговото създаване за изключителните заслуги на легендарната оперна актриса към Университета, за създаването на Школата Кабаиванска, проведените шестнадесет майсторски класове, осъществените оперни спектакли и връчените множество стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“, за откритите таланти, за работата по тяхното оформяне и развитие и за помощта при представянето им на световната оперна сцена.

Галаконцертът завърши с арията на принцеса Турандот със специалното участие на Райна Кабаиванска и стипендиантите за 2016 г., които ще вземат участие в постановката на операта „Туран­дот” на сцената на Софийската опера на 9, 11 и 13 декември 2016 г.

Мартин Стоянов,
мениджър „Академии и майсторски класове“

Вашият коментар