Преподавателите на НБУ

Синергията, която ни обедини през ваканцията на… “Ваканция & СПА ЕКСПО”

Университетски дневник бр.25 (2019)

НБУ – първият български университет, който участва с щанд на най-голямата Международна туристическа борса

Доц. д-р Соня Алексиева

Доцент Алексиева разказва за едно полезно и приятно преживяване със студентите от програмите по туризъм в НБУ. Любопитни са и свидетелствата на самите студенти, част от текста.

Вече над 15 години НБУ студентите по туризъм са сред посетителите на изложението и участват в неговите тридневни дискусии, кръгли маси, презентации и др. НБУ е първият български университет, който в три поредни години от 2006 г. организира дискусията „Висшето образование в туризма – много въпроси, малко отговори“ по инициатива на тогавашния департамент „Икономика и бизнес администрация“ с участието на над 20 университета, колежи и десетки представители на туристическия бизнес в България. Това дългогодишно партньорство между НБУ и изложението тази година продължи с участие на университета като изложител със самостоятелен щанд на борсата, финансиран от университета.

От 14 до 16 февруари т.г. НБУ и департамент „Администрация и управление“ – секция „Туризъм“, се включи с щанд в каталога и в сайта на най-престижния и дългогодишен туристически форум в България – Международната туристическа борса „Ваканция & СПА ЕКСПО“ в София. Трима преподаватели, над 10 студенти по туризъм и представители на Издателството на НБУ бяха част от 36-то издание на изложението, което се проведе в Интер Експо Център – София.

Сред задачите на проекта беше популяризирането на НБУ и програмите по туризъм в РО и ДО, както и обучението за кандидат-студентите – прием в програми след средно и висше образование, сред участниците и посетителите на най-голямото международно изложение у нас. Проектът с ръководител доц. д-р Соня Алексиева, е реализиран с изключителната подкрепа на няколко ключови участници: „Кандидатстудентски и студентски информационен център“, Магистърския и Бакалавърския факултет, Факултета за базово образование и Издателството на НБУ заедно с преподаватели и студенти по туризъм от департамент „Администрация и управление“.

НЕ СЕ ЧУДИ, А ГО ПОСЕТИ!
На провелата се през месец февруари най-голяма туристическа борса у нас –Международната туристическа борса „Ваканция & СПА ЕКСПО“ участие взеха голям брой български и чуждестранни компании. Като човек, който успя да се докосне отвътре до това събитие, трябва да призная, че останах с много добри впечатления както от организацията, така и от самите участници. Смятам, че студентите по туризъм трябва да посещават повече подобни събития, тъй като там, те могат да видят нещата в бъдещата си професия от малко по-различна точка. Освен това, на подобни събития, съществува и възможността, един студент, да открие и своя бъдещ работодател. Ако има някой, който би се замислил дали да посети това събитие, то спокойно мога да кажа – не се чуди, а го посети! Знаем много добре, че трансформирането ни в успешни личности зависи, както от познанията ни за теорията, така и за практиката на туризма. Изключително интересни за посещение бяха както щандовете на различните държави и български участници, така и техните презентации в съпътстващата програма на борсата, от които студентите могат да научат много за тенденциите и новите технологии в областта на туризма.
Даниел Ненов,
БП „Управление на туризма“

Целите на проекта включваха: тридневно представяне на бакалавърските и магистърските по туризъм пред посетителите и участниците във форума от туристическия бранш от преподавателите и студентите по туризъм; показване на рекламни филми, печатни материали за кандидат-студенти, които представят БП и МП по туризъм; представяне и продажба на издания по туризъм на Издателството на НБУ; популяризиране на НБУ като един от най-известните български университети, който си партнира успешно с туристическите организации и туристическия бранш у нас, като участва традиционно в най-престижните събития в страната: МТБ „Ваканция & СПА ЕКСПО“; МТИ „Културен туризъм“ – Велико Търново; Националните годишни срещи с бизнеса на Асоциацията на българските уроператори и туристически агенти (АБТТА) и др.

Една известна сентенция твърди: „На теория няма разлика между теорията и практиката. Но на практика има“. Да, на изложението екипът на НБУ видя и разликата между разбраното/неразбраното, чутото/недочутото, трудното/лесното от лекционните часове и практиката на туризма, където всеки въпрос трябва да намери своя отговор. В дните на представянето на университета и неговите програми по туризъм, се преплитаха „на живо“ познания и опит от курсовете „Въведение в туризма“, „Туроператорска и турагентска дейност“, „Бизнес комуникации в туризма”, „Туристически дестинации“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туристическа реклама и PR“, „Туристически ресурси“, „Специализирани видове туризъм“ и др.

ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ В КАЛЕНДАРА НА ТУРИСТИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ НА БАЛКАНИТЕ
Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма на Република България и в партньорство с Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Организатор на събитието е „ПРИМ ЕКСПО“ – лидер в събитийния мениджмънт. Изложението е едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия на Балканите. Участието на туристически компании и дестинации от 25 държави е уникална възможност общините и мениджърите на туристически обекти да съпоставят своите предложения с конкурентите и да почерпят идеи, които да интерпретират в бъдеще. Над 380 участници от Европа, Азия, Африка и Америка демонстрираха уникални възможности за пътешествия и почивка в дните на форума. Повече от 20 000 професионалисти и гости са посетили щандовете и съпътстващите събития в „Интер Експо Център“ – София. Близо 60 нови участници в тазгодишното издание на изложението е значителен ръст в интереса към форума и индикатор за новия поглед към българския туристически пазар.

Сега, когато разглеждаме и снимките като хубав спомен от участието на НБУ в борсата, отново искам да благодаря на колегите си – д-р Теодора Ризова и докторант Симон Янков, както и на студентите от БП „Управление на туризма“, които по време на цялата си ваканция между двата семестъра бяха на „Ваканция & СПА ЕКСПО. Но това беше един пример, че в практиката на туризма, ако си на работа, често няма почивни дни и празници.Хората, които организират ваканциите и пътуванията на клиентите е нормално да работят, когато те почиват. Какво обаче споделиха студентите от втори и четвърти курс на БП „Управление на туризма“ след участието си в екипа на НБУ на изложението?

ЧАВДАР МИЛАНОВ: „За първи път имах честта да взема участие в Международната туристическа борса Ваканция & СПА 2019. Останах много доволен, видях много нови за мен неща, срещнах се със завършили вече туризъм студенти в нашия университет. И след тези интересни дни на борсата си тръгнах мотивиран и готов за бъдещи приключения. Видях интересната литература, която беше изложена на нашия щанд, а и сам по себе си фактът, че Нов български университет е първият български университет, който участва на събитие от такъв мащаб, си беше голяма гордост. Благодаря за поканата от нашия департамент и за това, че бях един от екипа и с удоволствие бих участвал отново.

АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА: Тази година бях част от екипа на щанда на НБУ на Международната туристическа борса „Ваканция & СПА ЕКСПО“. За пръв път посетих туристическа борса, бях изненадана от многообразието и огромния брой на участници на борсата. Запознах се с непознати за мен до този момент туристически агенции и туроператори. Освен за туристическия бранш, научих и нови неща за Издателството на НБУ. Срещнах се и с интересни хора: преподаватели, работодатели и най-вече студенти по туризъм, които през тези дни идваха на нашия щанд.

АНТОНИО ИСКРЕВ: Участвах в изложението за първи път като част от екипа на НБУ на щанд на университета. Натрупах много опит и придобих много познания покрай контактите с туристическите агенции там.  Също така видяхме в дните на изложението и много наши завършили студенти, които вече са се реализирали в сферата на туризма.  С удоволствие бих участвал пак!

ГЕРГАНА ТОНИНА: По време на лекциите доц. Соня Алексиева вече ни беше разказвала за туристическите изложения и за Ваканция & СПА ЕКСПО. Но тази година посетих лично това най-значимо международно събитие за българския туризъм. Туристическите борси са онези места, където различните доставчици на туристически продукти и услуги се срещат помежду си и със своите потенциални клиенти. Смятам, че туристическата борса в София е събитие, където студентите могат да се докоснат до същността на туризма, да видят как стават преговарянето и договарянето между отделните туристически фирми, как те представят продуктите си на клиентите и по какъв начин успяват да привлекат интереса им. Събитието е изключителен начин за представянето на България като дестинация за различни видове туризъм, които не са добре познати на чуждестранните туристи. За мен беше удоволствие да посетя и да участвам в туристическата борса и със сигурност ще отида и следващата година.

ДАША УЗУН: Нашата задача с преподавателите и колегите от НБУ беше да отговаряме на въпроси за специалността ни, които ни задаваха посетителите и участниците в изложението. Имахме различни печатни материали, които ни помогнаха да дадем възможно най-достоверна и подробна информация, включително и филми и подготвен клип, направен с дрон, показващ Нов български университет и неговата база. Самото участие в изложението беше полезно за нас като за хора, които имат интерес към това да се занимават с туризъм. Успяхме да разгледаме и някои от другите щандове – представители на туристически фирми, за да ги питаме неща, които биха ни помогнали в бъдещата ни работа. Останах очарована от събитието и мога да кажа, че дните, прекарани там бяха полезни.

КРИСТИНА ПЕТРОВА: МТБ Ваканция & СПА 2019 е чудесно място за събиране на актуална информация, свързана със света на туризма. Някои от щандовете предлагаха информация, която е универсална и полезна. Въпреки че на мен като студент, не ми се стори много свързана с материала, който се изучава в лекционните курсове. По-скоро е обвързана с практическата ситуация на конкретните туристически дестинации и услугите, които предлагат. Това може да бъде много по-полезно за хора, които пътуват като туристи или за вече в навлезлите в бранша.

ВАСИЛЕНА ПАВЛЕВЧЕВА: За втори път взех участие в МТБ Ваканция & СПА, но за първи път като представител на щанд. Беше интересно преживяване, тъй като имах възможността да видя какви продукти се предлагат на българския и на международния туристически пазар. Още по-интересно беше да проследя b2b отношенията на борсата. Като студент, представляващ Нов български университет, имах възможността да видя интереса на хората, работещи в сферата на туризма. Те търсеха контакт със студентите на университета с предложения за стажове и бъдещи работни позиции. Не малък беше и интересът към учебниците за туризъм, написани от наши преподаватели.

Разбира се, никой от студентите няма да каже за изненадата (да бъде избран за член на екипа), за притеснението (дали ще се справи), за натоварването (да общува с десетки хора на ден в залите със стотици участници). През тези уморителни дни, зимният студ и напрежението отстъпиха пред слънчевите усмивки и информираността на студентите. Хората, които идваха на щанда задаваха най-различни въпроси, разглеждаха книгите и печатните материали, оставяха визитните си картички с молба за стажанти и допълнителна информация. На изложение като на изложение – шарената публика често изненадваше, провокираше и развеселяваше екипа на НБУ. Но когато си подготвен, когато знаеш какво е да си студент по туризъм, когато имаш чувство за хумор, няма трудна комуникация.

Какво обаче събра като информация самият екип на НБУ при срещата му с толкова много и толкова различни посетители от София, страната и чужбина? Ето някои от споделените мнения: „…Можете ли да ни изпратите повече стажанти и по колко езика владеят вашите студенти?“; „…Аз съм от Истанбул и искам да уча в МП „Културен туризъм“ при вас, на какви езици се предлага програмата?“; „…Вие сте известен университет, но не знаех, че имате и голямо издателство…“; „…Тези книги тук наистина ли са ваши и можем ли да си купим от тях?“. Сред най-приятните изненади бяха и срещите с бившите студенти по туризъм на НБУ – при нас дойдоха Светлана, Хюлия, Васил, Мария, Даниела, Катя, Емил и др. Повечето от тях вече сами изложители на борсата, искаха да видят щанда на НБУ, новите издания на издателството и да се запознаят с колегите си от БП „Управление на туризма“.

В залите на борсата всички играчи от международния и българския туристически пазар показваха как успешно да рекламираш, да преговаряш, да комуникираш, да привличаш клиентите в един от най-динамичните бизнеси в света. В залите на изложението екипът на университета показа ефекта от синергията, която  отново обедини факултетите, администрацията, издателството, студентите и преподавателите в НБУ.

Вашият коментар