Статии

За удоволствието от любовта и готвенето…както и от лятото

Университетски дневник бр.21 (2017)

Преди години в списание попаднах на няколко съвета на Далай Лама за живот. Един от тях ми подейства много силно, изрязах си го и дълго време го държах залепен на видно място вкъщи, така че всеки ден си го препрочитах – „Към любовта и готвенето следва да се отнасяме безразсъдно!“.
Когато с колегите от редакцията започнахме да обсъждаме този брой, и под въздействието на казаното от професор Михаил Неделчев, че му липсва някъде да излезе една статия с провокиращото заглавие „За ползите от любовта“, си спомних за съвета на Тибетския водач. Порових малко в интернет пространството и се оказа, че думите не са на Далай Лама, а са част от по-общи тибетски правила за живот, които всъщност не са точно тибетски…някъде са десет на брой, другаде повече. Част са от онези досадни игри, в които получаваш от някого съобщение и ако не го разпратиш на десет свои приятели до три часа…сещате се.
Все пак прочитайки ги още веднъж, си помислих, че много от тях, макар наивни и утопични, могат да станат част от ежедневието ни. Оня ден под въздействието им казах “наздраве” на кихнало непознато момиче – нещо крайно необичайно за мен. И двамата се учудихме, аз от себе си, тя вероятно също от мен. Този брой се обръща към отминалото лято, но го свързва с любовта, пътуването и готвенето – като към нещата, без които не можем.

Приятно четене!

Христо Чукурлиев

Вашият коментар