Новини

HOBBIT 19

Университетски дневник бр.27 (2020)

Веселина Василева

Д-р Веселина Василева е дългогодишен главен редактор на Университетски дневник и директор на Издателството на НБУ.

Понастоящем се занимава с кандидатстудентската кампания и информационните материали за нея. Както ще се убедите от текста, с който откриваме броя, страстта ѝ е в сферата на литературата и философията.

Трябва да се признае, че една от най-хубавите книги в света е „Любов по време на холера“ на Габриел Гарсия Маркес – може би единствената, която – първо, успява да превърне пандемията в любов, второ – да използва пандемията, за да защити любовта, и трето – да оцелее и да се чете много, много години след пандемията, за която разказва. Предполага се, че кандидат-студентите на НБУ през тази година, повечето от които са само на 19 – едва ли са я чели вече – когато си толкова млад, любовта още не те е застигнала с всичките си симптоми, подобни на холерата.

Ето какво казва Маркес:

„Когато Флорентино Ариса я видя за първи път… стана мълчалив, загуби апетит и по цели нощи се въртеше в леглото, без да заспи… Майка му изпадна в паника, защото състоянието му не приличаше на смущенията на любовта, ами на опустошенията от холерата. Кръстникът на Флорентино Ариса, старец хомеопат, в началото също се разтревожи от състоянието на болния, защото пулсът му беше едва доловим, дишането – хрипливо и потта – студена като на смъртник. Но прегледът показа, че няма температура, не го боли нищо и единственото му конкретно усещане е нетърпимото желание да умре. Достатъчен му беше един лукав разпит първо на сина, после на майката, за да се увери за пореден път, че симптомите на любовта са същите като на холерата“.

Тази прекрасна книга обаче няма да ги подмине, особено ако бъдат приети в бакалавърските програми на НБУ – „Испанистика“ или „Българистика“, още повече пък – когато се влюбят така, както Флорентино Ариса се влюбва във Фермина Даса. Целта ни тук обаче е друга – „Любов по време на холера“ може да бъде вдъхновение, което да ни покаже как литературата превежда през пътищата, по които ни срещат различни опасности, през страни и времена от мрак и мъгли – и чрез безстрашието, упоритостта и любовта си да достигнем до царството на доброто.

Един мой приятел ми разказа как майка му – напълно сигурна в името, вместо да нарича вируса COVID 19 – го наричала HOBBIT 19, което, освен че е весело, не е никак случайно. Всички знаем как се е родила книгата „Пипи дългото чорапче“ – авторката ѝ Астрид Линдгрен разказвала историите за чудатото момиченце на 7-годишната си болна дъщеря, по същия начин се ражда и „Хобит“ – Джон Роналд Руел Толкин, който бил професор в колежа Пембрук, я дал на една болна от грип монахиня от Черуъл Едж, при която я видял 10-годишният син на един голям издател, и така се започнало:

Започва път от моя праг,

безкраен и покрит с трева.

Увлечен в неговия бяг,

и аз ще трябва да вървя,

да тропам с морните пети,

додето стигна друм голям,

събрал пътеки и мечти.

А после накъде? Не знам.

Започнало се така, а книгите на Толкин били определени като „литература за израстването“, защото Билбо от слаб и бездеен израства до изобретателен и смел, помагащ на другите в трудни моменти – най-дълго живелият хобит. Въпреки всичко, каквото и да е днешното време  – това е, което очаква и нашите кандидат-студенти!

Разказваме за тези книги, защото те не са само книги, защото много често те са част от самите нас. Книгите винаги знаят бъдещето, а университетите са точно като книгите – израстване и бъдеще – колкото по-рано осъзнаем мъдрите съвети на книгите и университетите, толкова повече ще виждаме хубавите страни на живота. Тези съвети, които книгите дават, здравните организации няма да ги дадат, а по време на пандемия те са изключително необходими. Ако успеем да си представим обхвата на света – няма да приемаме кандидатстването си в университет само като сложна поредица от процедури, няма да го виждаме като среден успех от дипломата, нито като оценка, изкарана на матурата, или брой точки, постигнати на Теста по общообразователна подготовка в НБУ, няма да го виждаме като куп формуляри, които трябва да попълним, и нито като стопяване на собственото си желание какво да учим, за да отидем в програма, която е просто модерна. Университетът е друго.

Университетът е друго и сега, когато събитието, което обявявахме като „Дни на отворени врати“, звучи буквално застрашително и опасно. Ние не живеем в бъдещите години на Билбо, а само във високосната 2020 – но университетите са тези, които могат да държат духа на такава висина, че карантината да не бъде карантина по същество, да не изпадаме в незнание и да не може да изпитаме скука. Истинският университет е този, който създава в студентите си знание как сами да се научат да избират и правят нещата, които искат – чрез литературата, чрез смелостта, чрез мъдростта да разговаряш с другите хора – още повече сега, когато това може да се случва по различни начини.

Ето няколко съвета към всички, които точно тази година искат да кандидатстват в НБУ:

Първо – станете приятели на Фейсбук страницата „Кандидат-студенти НБУ 2020 – 2021“, за да си намерите отрано приятели сред бъдещите колеги, които още не познавате, но ви предстои да прекарате с тях дълго и интересно време. Попитайте на стената „Някой ще кандидатства ли в История и археология?“ или „Кой ще кандидатства в Египтология?“, „А в Англицистика?“, „Има ли някой за Реклама?“, „В каква програма искате да кандидатствате?“ – бъдете сигурни: някой ще ви отговори.

Второ – влезте в електронния каталог с програмите на НБУ, който е публикуван във www.nbu.bg, и разгледайте тези, които мислите, че биха ви били интересни. Разгледайте програмите спрямо професията, за което сте си мечтали от малки. Важно е човек да учи каквото иска. Разгледайте програмите подробно – година по година, курс по курс, преподавател по преподавател. Извадете си имената на преподавателите и ги проверете в Google, за да видите книгите и изследванията им, да видите в какви неща са участвали, какво са направили, какво са казали, да разберете с кого бихте искали да поговорите и вие.

Трето – разучете в сайта Университетския кампус – за да видите какви лаборатории и специализирани зали има за програмата, която сте си избрали, и да останете изненадани, че има големи компании, които са построили специализирани зали в НБУ за програми, в които преподават и техните изявени практици. Разгледайте добре, така, че да ви се прииска да дойдете в НБУ, дори и да има пандемия. Кръглата официална зала, която сте гледали по филмите, се нарича Аула – представете си, че сте в нея. В НБУ има аудитория, която е учебна съдебна зала – направена точно като в истински съд, и истинска зала за балет, и много аудитории, които носят имената на известни личности, които са допринесли за науката и изкуството.

Четвърто – не пропускайте една голяма възможност: minor програмите – втора специалност, които при определен успех от предходните семестри могат да се записват безплатно в НБУ.  Така, дори и да сте подложени на натиска на модерното – спокойно може да се запишете в бакалавърска програма „Гръцки език и култура“, която организира превъзходни пътуващи семинари, а по-късно да добавите и minor програма втора специалност „Управление на бизнеса и предприемачеството“.

Пето – влезте в Moodle – за да видите какво означава електронно обучение и че системата може да се използва от студентите във всеки един курс. Запознайте се и с дистанционното обучение, разберете какво означава текущо оценяване и че ако през семестрите сте изпълнили възложените задачи, може да не се явявате на изпит през сесията, а да имате дълга ваканция без „карантина“ от задължения. Разгледайте раздела за тюторството. Системата за тюторството е едно от най-хубавите неща в НБУ – още щом прекрачи прага на университета, всеки студент може да има свой академичен съветник, преподавател, с когото да говори за всички въпроси. Измислете си въпросите отсега!

Шесто – разгледайте целия сайт и направете своята представа за НБУ – хвърлете едно око на постановките на театъра, вижте концертите, не пропускайте в YouTube да чуете някой от концертите на студентите на Райна Кабаиванска, която всяка година прави своя майсторски клас тук, разгледайте изложбите на Галерия UniArt, прочетете проектите на Централния фонд за стратегическо развитие – много са интересни, а и може да ви хрумне някаква идея за проект, когато станете студенти, проучете местата, на които може да пиете кафе, пейката, на която може да седнете с приятел – и тогава, спокойно и с радост, влезте в раздела „Кандидат-студенти“, за да видите нещата отвъд процедурите, формулярите и числата.

Хемингуей в своята книга „За кого бие камбаната“ започва с едно стихотворение на Джон Дън, в което се казва, че човекът не е остров вътре в себе си затворен – дори когато ни се случват страшни неща – това, което е най-важно, е да не загубим връзката. Ако сте завършили училище преди няколко години – изберете си програма и кандидатствайте така, че да бъдете приети още на първото класиране през май, ако завършвате тази година – побързайте да се явите на ТОП, за да ви приемат още през юли и спокойно да може да отидете на море с приятелите си. Ако обаче първо сте решили да излезете във ваканция, защото и бездруго ви е писнало от всичко – посетете локалните центрове на НБУ във Варна или в Пловдив.  Темата на този брой е „ранни записвания“ – точно като за море, но нищо не ви пречи да кандидатствате и през септември – „по-добре късно, отколкото никога“ – както казва поговорката.

За да добиете представа как бихте се справили с кандидатстудентския изпит за НБУ – ТОП, явете се на Мини ТОП, който не е със 100 въпроса, а само с 20, а освен това, ако сте супер добри, може да спечелите и безплатно кандидатстване. Включете се в ученическите състезания на различните програми, участието в които може да ви донесе прием в програмата, която го организира. Запишете се за индивидуална консултация – която може да се проведе както в университета, така и онлайн. А ако съвсем не знаете какво искате да учите – или пък знаете, но искате да сте сигурни, че точно тази програма ще сбъдне онова, за което си мечтаете, – се запишете за специализирана консултация за избор на програма. Направете своята програма – наистина своята, защото в НБУ и това е възможно.

Когато пандемията бъде отменена и слънцето отново е изгряло – както казва в друг свой роман Хемингуей  – нека да е фиеста! А дотогава – четете и разглеждайте сайта на НБУ, или пишете във Фейсбук страницата ни – ние винаги сме на линия.

И не забравяйте ето това, което казва арменската писателка Нарине Абгарян в книгата си „Да живееш нататък“: „Пази чисто парченцето от света, което са ти поверили. Това е всичко, което можеш да направиш за спасяването му“.

Вашият коментар